Thursday, November 13, 2014

KHASIAT PETOLA YANG KITA TIDAK KETAHUI

SAYUR HIJAU YANG BANYAK KHASIAT KEPADA TUBUH KITA


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA...

Nak cerita sikit ni.. Pagi tadi setelah van jual sayur dan ikan sampai, duk fikir lah nak beli apa kan.. Ayam hari-hari dah makan, jadi kita tukar selera sikit beli ikan la pulak tapi tak tahu lagi nak masak apa ikan tu.. Nak pilih sayur pula tak tahu nak beli sayur apa.. Nampak lobak merah, teringat resepi PENKEK GULUNG LOBAK MERAH ALA KOREA dari blog mama hantek (boleh klik nama mama hantek tu ye nak tengok resepi tu).. Apa lagi, ambillah sebatang lobak untuk buat resepi tu nanti..


Lepas tu ternampak pula petola yang dah lama tak makan, buat sayur air sedap juga kan.. Ambil sebatang petola untuk dijadikan lauk malam ni.. Selesai sudah membeli lauk untuk hari ini.. Time untuk memasak belum tiba lagi, jadi duk layan facebook lah dulu sekejap.. Tengah duk scroll facebook tu terjumpa satu info tentang khasiat sayur petola ni.. Tak rugi juga beli petola hari ini dan kebetulan terjumpa pula info menarik tentang sayur petola ini pula..

KHASIAT PETOLA YANG BAIK UNTUK TUBUH KITA


Untuk pengetahuan anda, petola mengandungi vitamin C, riboflavin, zink, thiamin, iron, magnesium dan benar-benar kaya dengan serat pemakanan.. Selain itu, petola juga rendah lemak tepu dan yang penting rendah kalori.. Khasiat petola kepada tubuh kita adalah..

1- PEMBERSIH DARAH
Dengan pengambilan petola yang kerap dapat membantu membersihkan darah kita daripada bahan tercemar.. Selain itu, ia juga dapat membantu meningkatkan kesihatan organ hati..

2- MEMBANTU MASALAH PENGHADAMAN
Sekiranya anda mempunyai masalah penghadaman seperti sembelit, anda boleh ikhtiar dengan memakan petola.. Ini kerana petola mempunyai sifat laksatif iaitu sifat-sifat julap sihat secara semulajadi.. Mungkin juga jika anda ada masalah buasir boleh mencuba mengambil petola untuk menyelesaikan masalah buasir anda.. Petola mempunyai keupayaan untuk membantu sistem penghadaman perut..

3- MENYEMBUHKAN PENYAKIT KUNING (JAUNDIS)
Penyakit kuning atau dipanggil jaundis disebabkan oleh masalah organ hati yang tidak dapat berfungsi dengan baik.. Petola mempunyai khasiat yang dapat membantu membersihkan organ hati sekaligus membantu menyembuhkan penyakit kuning..

4- SESUAI UNTUK PESAKIT KENCING MANIS
Terdapat kewujudan insulin seperti peptida di dalam petola ini yang dapat membantu menurunkan paras gula dalam darah.. Disamping itu, petola dapat membantu mengawal paras insulin darah ke kuantiti yang diperlukan..

5- MEMBANTU UNTUK KURUS
 Bagaimana petola dapat membantu menguruskan badan?? Petola mengandungi kandungan lemak tepu yang rendah dan tahap kolestrolnya juga rendah.. Selain itu, jumlah kalori dan lemaknya juga amat ideal untuk yang mahu diet.. Tambahan pula, petola mengandungi air yang banyak.. Disamping itu, serat pemakanan, mineral dan vitamin yang terkandung didalam petola membantu untuk mengurangkan berat badan..

6- MESRA PADA PERUT
Selulosa yang terkandung didalam petola amat membantu dalam masalah berkaitan usus seperti sembelit dan juga dalam penyembuhan buasir..


Itulah diantara kebaikan petola yang kita tidak tahu.. Lepas ini bolehlah diamalkan selalu petola ini.. Ida mahu kurus, jadi sesuai lah kan dijadikan makanan untuk diet.. Anda-anda yang mahu diet boleh la cuba amalkan petola ini.. Tapi ida ada nak bagi tahu satu rahsia ni.. Kalau orang yang jenis tak makan sayur ni kan, tapi nak kurus ida cadangkan ambil supliment.. Nak tahu supliment ape?? Jom tengok kat bawah ni..

sumber rujukan
KHASIAT PETOLA

SET KURUS YANG MEMBANTU RAMAI ORANG UNTUK KURUS


Sesetengah dikalangan kita ini pasti ada yang jenis berbadan gempal atau berisi kan?? Pasti anda pernah memasang impian untuk kurus seperti orang lain juga kan? Bukanlah kurus seperti orang sakit, tapi kurus yang tetap sihat dan cergas.. Walaupun anda telah mengikuti banyak program kurus atau lain-lain tapi semuanya tidak berhasil pasti amat mengecewakan kan??

Ida boleh mencadangkan supliment yang dapat membantu anda untuk kurus, tapi perlu di ingat bahawa senaman dan kawalan pemakanan tetap perlu dilakukan.. Ini kerana set kurus ini hanya supliment yang membantu untuk anda kurus tapi anda perlu berusaha juga dan bukannya harapkan dengan pengambilan supliment tetapi pengambilan makanan tidak dikawal dan langsung tidak melakukan sebarang senaman..
  

SUPLIMENT MEMBANTU UNTUK KURUS


1- ALFALFA - Menyingkirkan lemak dan kolestrol, membantu membaiki saluran penghadaman seperti kembung perut.. Anda boleh rujuk selanjutnya di KEBAIKAN ALFALFA COMPLEX..


2- LECITHIN - Bertindak sebagai pembersih salur darah , mengelmusi dan metabolisma lemak, kolestrol dan trigliserid dalam badan..Maklumat lebih lanjut di KEBAIKAN LECITHIN..


3- HERBLAX - Membantu merangsang pergerakan usus untuk mempercepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh kita.. Ketahui manfaat utama herblax di KEBAIKAN HERBLAX..


4- OMEGA - Mempunyai omega 3 yang membantu mengawal hormon Leptin untuk memberi rasa kenyang sekaligus membakar lemak dan menurunkan paras kolestrol.. Ketahui lebih lanjut di KEBAIKAN OMEGA UNTUK KURUS


5- ESP - Mempunyai paras Indek Glisemik (GI) yang rendah sekaligus membantu mengekalkan paras gula yang rendah amat membantu untuk penurunan berat badan.. Anda boleh baca lanjut di ESP BANTU UNTUK KURUS..


6- CINCH SHAKE MIX (VANILLA, CAFE LATTE, CHOCOLATE) Mempunyai indeks glisemik yang rendah dimana sangat sesuai untuk penghidap kencing manis serta mengandungi 24g protin yang dapat memberi anda rasa kenyang berpanjangan..


7- CINCH ENERGY TEA MIX - Membantu meningkatkan metabolisma badan dimana semakin tinggi metabolisma badan seseorang itu, lebih senang untuk orang itu kurus.. baca dengan lebih lanjut di BERTENAGA DENGAN CINCH TEA MIX..
             


ANDA MENCARI PENGEDAR DI KAWASAN ANDA?? JOM KLIK DISINI UNTUK MENGETAHUI KAWASAN PENGEDAR SHAKLEE ANDA 

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease ** 

Untuk maklumat lanjut, hubungi saya Norhidayah Kasim 
H/P no: 0179563621 / 01115438750 
ID Shaklee: 1085175 

23 comments:

  1. Saya suka masak petola nie sebab suami suka makan... lagipun petola ni banyak manfaatnya. Kepada anda peminat teh ambiklah cinch tea...memnag sedap...

    Bibir , kulit dan kuku akan menjadi pucat bila ibu mengandung mengalami masalah ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. suami ida pula kurang bab2 sayur ni.. kalau kangkung baru laju dia makan.. ni pon sebab ida yg beli lauk, kalau dia yg g beli alamatnya ayam jelah lauk kami sekeluarga.. hihihi

      Delete
  2. Bru ku tahu khasiat petola ni.. Slalu kite msak sup petola. Anak2 pun suka. Thanks sis coz sharing khasiat petola ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah, sebelum ni tak tahu pun petola banyak khasiat.. lepas ni memang akan selalu beli la petola ni..

      Delete
  3. Baru tahu banyaknya khasiat petola..selama ni makna je.tqsm for sharing.. Bagi yang nak kurus dengan berkesan dan sihat amalkan supplement shaklee



    khasiat bunga lawang

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan, selama ni makan je tahu.. lepas ni boleh la dijadikan hidangan utama selalu..

      Delete
  4. Saya and anak beranak suka sungguh-sungguh makan petola.hahaa..Tak kiralah petola masak apa pun. Confirm licin!

    Jomm Sihat Dan Cantik -> TERSEKSA SEBAB BUASIR

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah, baguslah anak beranak suka makan petola..ida pulak, suami n anak-anak kurang makan sayur.. ida la tukang habiskan..

      Delete
  5. Wah...bru tau khasiat petola.sbb sy bkn pengemar sayur sayuran.rasa nak mkn petola pulak...esok nk cari lah kt pasa mlm.

    Supplement Shaklee Bukan Ubat

    ReplyDelete
  6. Petola memang sangat sedap bila masa bersama kacang dal. Tak pernah tahu petola baik untuk perut. Layari ajusyopz.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. oo..banyak jugak rupanya khasiat petola ni...sebelum ni tau makan je...saper yg xsuka mkn petola tu..boleh laa abik set kurus shaklee utk slim...
    Tips Penjagaan Mata yang Cantik dan Bersinar

    ReplyDelete
  8. Banyak betul khasiat sayur petola ni...selama ni tahu makan je...petola pun boleh buat kita kurus...

    ReplyDelete
  9. Terima kasih sebab sudi berkongsi link resepi tu.
    Memang suka sangat sayur petola ni, anak-anak yang tak suka sayur pun ok dengan sayur air petola rebus dengan udang. Tapi best juga dapat tahu sesuai untuk kurus heheh

    ReplyDelete
  10. Memang suka petola, Nak2 mak yang masak. Suka masak sayur air je.. Letak suhun dan lada hitam... Rindu pulak masakan mak...


    Ibu hamil Risau Komplikasi Pada Diri Akibat HB Darah Rendah

    ReplyDelete
  11. Petola ni yang bestt masak air. Mudah dan sedap plak tu. :)

    ReplyDelete
  12. Saya Suka Sgt petola masak air..manis je rasa.. Makan sup petola je pun Knyg utk Tgh hari.. Pastu amik esp plak atau cinch shake.. Mmg kurus lah.. Hehe. Suka cek tau klu ckp bab kurus.. Sbb dah ad hasil dgn shaklee..
    SELENIUM BOLEH MEMBANTU MENGELAKKAN LELAKI DARI MANDUL

    ReplyDelete
  13. Best sayur ni..mak kat kampung tanam sayur bergilir2 sama timun..petola atau bendi...

    Petua Kulit Kering Dan Menggelupas

    ReplyDelete
  14. Petola utk kecantikan jugak? Saya mmg suka mkn petola.best kalo masak air letak lada hitam...

    miliki zuriat sendiri

    ReplyDelete
  15. Sedapnya sayur petola campur soohon...tak sangka banyak khasiatnya ;)

    ReplyDelete
  16. Banyak Khasiat petola rupanya, hari nie baru saya tahu, sebelum nie tahu makan jer, sayur petola masal lemak nyum nyum...

    ReplyDelete