Thursday, November 20, 2014

ADAKAH ANDA FOBIA?? JOM KENALI KATEGORI FOBIA

JENIS-JENIS FOBIA


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA...

Adakah anda mengalami fobia terhadap sesuatu benda?? Contohnya seperti fobia terhadap ular, kucing, tikus, lembu, katak dan lain-lain.. Tapi adakah anda pernah dengar kategori-kategori fobia yang lain dan boleh dianggap mengarut kategori fobia itu?? Sebenarnya terdapat banyak kategori yang terdapat di dunia ini..

Anda tak percaya?? Sebenarnya ida pun tak tahu juga tentang kategori fobia ini, tapi setelah membaca artikel di dalam buku MASTIKA barulah ida ketahui tentang kategori fobia ini.. Jom kita baca sebentar kategori fobia yang ida rasakan seperti tidak masuk dek akal.. Mungkin juga ada sesetengah orang mengalaminya kan..


FOBIA-FOBIA YANG PELIK


1 - AGYROPHOBIA (FOBIA MELINTAS JALAN RAYA)
Golongan ini sangat takut untuk melintas jalan raya tidak kira jalan raya itu kecil atau jalan raya besar.. Dia akan menggigil ketakutan ketika hendak melintas..

2 - POGONOPHOBIA (FOBIA DENGAN JANGGUT)
Perkataan 'pogono' berasal daripada Yunani yang bermaksud ada kaitan dengan janggut.. Golongan seperti ini fobia dengan janggut kerana merasakan janggut itu sesuatu yang menyeramkan dan kotor..

3 - MAGEIROCOPHOBIA (FOBIA MEMASAK)
Perkataan ini diambil dari perkataan Greek iaitu 'mageirokos' yang membawa maksud seseorang yang tidak boleh memasak.. Golongan ini akan berasa takut apabila nampak kuali, sudip, periuk dan segala barang yang berkaitan dengan memasak dan dapurlah.. 

4 - PEDIOPHOBIA (FOBIA TERHADAP PATUNG)
Golongan yang menghidap fobia seperti ini amat takut dengan segala jenis patung termasuklah robot dan mannequin.. Keterlaluan yang melampau menyebabkan mereka amat sukar untuk membeli-belah.. Untunglah jika lelaki yang dapat isteri fobia pada patung ini kan..

5 - EISOPTROPHOBIA (FOBIA TERHADAP CERMIN)
Penghidap fobia ini sangat takut untuk melihat cermin dan ianya selalu dikaitkan dengan kepercayaan karut seperti cermin boleh membawa nasib buruk kepada mereka dan lain-lain.. Tetapi agak aneh jika gadis zaman sekarang fobia dengan cermin kan?? Mana boleh hidup tanpa cermin kan.. hihihi

6 - DEMONOPHOBIA (FOBIA PADA SYAITAN/HANTU)
Penghidapnya begitu takut dengan syaitan atau makhluk halus.. Kadang-kala ketakutan yang dialami seperti tidak masuk akal..

7 - PENTHERAPHOBIA (FOBIA TERHADAP IBU MERTUA)
Dlam banyak-banyak fobia yang wujud, fobia terhadap ibu bapa adalah paling bayak berlaku.. Jika tidak ditangani dengan bijak, ianya boleh mengundang kepada penceraian..

8 - ALEKTOROPHOBIA (FOBIA TERHADAP AYAM)
Penghidap fobia ini langsung tidak boleh dekat dengan ayam.. Ketakutannya, bukan sahaja tidak boleh dekat dengan ayam, malah dengan telur ayam juga tidak boleh..

9 - EUPHOBIA (FOBIA MENDENGAR KHABAR BAIK)
Fobia ini sangat aneh kan.. Kita sangat suka jika mendapat khabar baik, tetapi golongan ini sebaliknya.. Mereka sangat takut jika khabar baik itu hanyalah khabar palsu.. Fikirannya sentiasa negatif dalam menerima sesuatu perkara..

10 - VENUSTRAPHOBIA (FOBIA DENGAN WANITA CANTIK)
Segelintir lelakii ada yang menghidap fobia seperti ini.. Mereka akan berasa cemas, gelisah dan tertekan apabila berdepan dengan wanita cantik.. Seboleh-bolehnya mereka akan mengelak daripada bertembung dengan wanita cantik..

11 - VESTIOPHOBIA (FOBIA MEMAKAI BAJU)
Pesakit ini fobia apabila hendak memakai baju.. Kalau pakai baju pun, mereka akan memakai baju yang longgar.. Jika boleh, mereka langsung tidak mahu memakai pakaian.. Ini mungkin disebabkan oleh trauma, contohnya pernah digigit serangga berbisa yang menyorok didalam pakaian..

12 - PANPHOBIA (FOBIA TERHADAP SEMUA BENDA)
Fobia jenis ini sangat jarang berlaku.. Cuba anda bayangkan jika anda mengalami fobia jenis ini.. Takut kepada gelap dan terang, rumah, air, tidur malah menonton televisyen juga boleh membuatkan anda fobia.. Ish... ish... ish.. Kasihan...

Bagaimana?? Pelikkan fobia-fobia diatas?? Adakah anda juga ada fobia terhadap sesuatu benda?? Ida ada juga fobia, fobia pada cicak.. Err, geli sangat.. Pernah satu hari cicak duduk dalam cawan, ida nak basuh cawan tu, melompat terkejut tengok cicak tu.. Nasiblah ada anak lelaki yang boleh diharap suruh alih cicak tu walaupun dia pun takut-takut.. hihihi.. 

Anda boleh juga tengok di sini SENARAI LENGKAP JENIS-JENIS FOBIA..
sumber rujukan MASTIKA

                           
ANDA MENCARI PENGEDAR DI KAWASAN ANDA?? JOM KLIK DISINI UNTUK MENGETAHUI KAWASAN PENGEDAR SHAKLEE ANDA http://farishmomvittashoppe.blogspot.com/2014/07/pengedar-sah-shaklee-area-taman-tas.html ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease ** Untuk maklumat lanjut, hubungi saya Norhidayah Kasim Email: fhaikal91@gmail.com H/P no: 0179563621 / 01115438750 ID Shaklee: 1085175 Blog: http://farishmomvittashoppe.blogspot.com Page: https://www.facebook.com/iedadayahhealthcare

30 comments:

  1. Sangat pelik..cewahh belagak pula..tapi memang ada pun sesetengah orang gitu..macam saya fobia nak drive..macam mana tu?nak sangat belajar bawa kete tapi xtahu la apa yang fobianya..xyakin pada diri kot sebab terbayang-bayang benda pelik...

    Hantaran Kahwin Shaklee Untuk Yang Tersayang

    ReplyDelete
    Replies
    1. pelik kan.. ida bila nak bljr drive je mesti nak suka.. tak tahu kenapa.. jd sampai sudah tak reti drive sbb bila nk drive suka tak henti-henti.. hehehe

      Delete
  2. Saya pernah accident sebelum nie. Dan akibat daripada kejadian tu saya jadi fobia nak bawak kereta ataupun moto. Tak tahulah kenapa. Macam2 dah cuba nak atasi masalah fobia nie.

    JommSihatDanCantik -> TIPS DIET UNTUK PESAKIT KENCING MANIS

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin sbb terlalu fikirkan pasal eksiden tu kn.. trauma dr kejadian yg lps..

      Delete
  3. peliknya fobiaaa kat atas tu..kalau fobia pakai baju, dah tu nak pakai apa??hahah

    APA DAH JADI DENGAN PERUT BERANGIN

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamat nya tak pakai baju langsung la.. duk umh jela org mcm ni, sbb takkan dia nk kuar shopping tak pkai baju kan.. hihihi

      Delete
  4. Ada foli. Yg masuk akal.. Ada yg tak.. Tapi mungkin lah ada kan.. Kita Jr tak tau fobia yg tak masuk akal tu.. Heehe..

    Jom baca : RESVERATROL : ELAK ANDA MATI CEPAT

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. biasa dgr fobia dgn cicak, fobia dengan katak, kucing dan lain-lain.. ni baru dgr tntg fobia yg pelik2.. tp ade terbaca fobia pada buku.. tak belajar, tak membaca langsung la kan yg fobia pd buku..hihi, rugila tak dapat baca novel2 yg best

      Delete
  5. Banyak juga senarai jenus fobia. Saya folia ulat dan segala species nya..geli!!
    Kalau terpegang kompon 2/3 mlm tak dpt tidur!! Terbayang ish
    erti penuaan

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh, smpai 2 3 mlm tak dpt tdo.. fobia sgt dh tu.. tak pernah lg la smpai xleh tdo, cme terjerit n menangis tu adalah.. hihihi

      Delete
  6. Replies
    1. tang fobia ular ni kan, bila masuk jamban mesti terbayang ular duk dlm mangkuk jamban tu.. hihihi, memikir sgt kalau nk msuk jamban

      Delete
  7. Huhuhuu...saya fobia ngn anjing dan ular.sbb kecik2 dulu selalu kena kejar anjing.fobia ular sbb tgh ronda2 naik moto...ular ade kat tayar moto.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah sekali kena kjr dgn anjing, mmg menakutkan kan bila kne kjr dgr anjing.. ular duk kat tayar moto?? ular tu hidup lg la??

      Delete
  8. Banyak jenis fobia ini kan.....macam saya ada fobia tengok ular dan binatang reptil yang lain . Rasa seram jer kalau tengok...

    Phat Phet Teman Sejati Nasi Putih Panas

    ReplyDelete
    Replies
    1. terbayang2 je ular tu ade kat kita kan?? hihihi

      Delete
  9. Fobia dengan takut sama ke? Betullah nila, akak pun fobia tengok ular, kalau tengok binatang tu memang bawa sampai ke dlm mimpi.

    keistimewaan gla complex

    ReplyDelete
    Replies
    1. fobia rasanya memang tak leh tgk langsung bnda tu kn.. prnh tgk rancangan kat tv, nak atasi fobia.. cthnya dia fobia dgn ular, dia kena duduk dgn ular tak kira la ular plastik atau ular betul dlm 1 bilik (penuh dgn ular) nk jejak dlm bilik tu pun org fobia tu dh geli, takut dan ade yg menangis nk mnta kluar dr bilik tu.. org tu kena pegangular tu.. tp rsenye takde sorg pun yg dpt atasi fobia diorg.. hihihi.. pnjg lebar pulak..

      Delete
  10. banyaknya jenis fobia..saya fobia nak drive sebab pernah bawa keta ayh pastu sket lg nk excident...sampai sekarang mmg masih lg fobia...

    berkesankah omega guard?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rmai jge yg fobia nk bw kereta kn terutama yg pernah eksiden atau nyaris eksiden..

      Delete
  11. memang banyak kategori fobia ni..setakat ni saya belum ada yang fobia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh.. Baguslah xde fobia kan.. Kuat semangat jiwa kental, eh ada kena mngena ke? Hihihi

      Delete
  12. Replies
    1. Aah k.tun.. Bnyk kategori fobia ni.. Wq

      Delete
  13. Fobia tempat tinggi.. rasa spek nak terjatuh. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang rmai fobia tmpt tinggikn.. Suami ida pun skli je ajk dia naik buaian pusing kat funfair tu.. Mse naik tu pun dia tutup mata takut.. Hihihi

      Delete
  14. camne nak hilangkan fobia drive jauh2? Susah laa nak ajak kawan drive jauh sebab dia pernah masuk parit..terpaksa saya naik bas je..huk3..

    BACA DI SINI JIKA ANDA FOBIA MAKAN UBAT

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klau dh fobia ni ssh jgkkn nk hilangkn.. Slow2 la ajk dia.. Mula2 ajk g tmpt dkt2 dlu pastu slow2 ajk dia g satu2 tempat yg blainan sehingga smpai ketempat yg nk dtuju.. Ajk dia tu dlm hari yg sama.. Tp klau nk smpai cpt ke tmpt yg nk dtuju, terpaksa la naik bas.. Hihihi

      Delete